KATSAUS ”BOXIN” TAUSTAAN JA TULEVAISUUTEEN: MUKAUTUVA TOIMINTATAPAMME SUOJA-AVUSSA


kirj. Katie Giles

ShelterBox on olemassa sen varmistamiseksi, että kukaan ei jäisi ilman suojaa katastrofin jälkeen. Kun ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan katastrofin, konfliktin tai ilmaston ääri-ilmiöiden vuoksi, pyrimme olemaan paikalla.
Me uskomme, että suoja on elämän perustaa.

Työskentelyvuosiemme aikana ymmärryksemme katastrofeista ja niiden vaikutuksista ihmisiin on kehittynyt.  Olemme kehittäneet toimintaamme ymmärryksen kehittymisen mukana. Tässä blogissa on lisätietoja joustavasta lähestymistavastamme suoja-apuun. Tilanne ja toimintaketju siitä, mitä teemme ja miksi, on kiteytetty ”Muutoksen teoriassamme”.

Jokainen katastrofi on omanlaisensa


ShelterBoxin tiimijäsenet menivät Marokkoon keskustelemaan maanjäristyksen koettelemien ihmisten kanssa ja varmistamaan, mitä apua tarvitaan. Tiimimme ja vapaaehtoiset auttoivat myös jakamaan apua yhteisöille.

Maanjäristykset, tulvat, myrskyt, konfliktit, kuivuus… Nämä ovat vain joitain katastrofeista, joihin ShelterBox on reagoinut. Saattaa olla helppoa ajatella, että reagoisimme jokaiseen tulvaan tai jokaiseen kuivuuteen samalla tavalla. Mutta näin ei ollenkaan ole.

Jokainen katastrofi on oman laisensa.  Miten se muodostuu, miten se vaikuttaa ihmisiin ja miten paikalliset yhteisöt reagoivat siihen, ovat kaikki muuttujia. Katastrofiavussa on otettava huomioon paljon enemmän kuin vain itse katastrofin luonne. Meidän on myös otettava huomioon paikallinen ympäristö – millainen hätäsuojakoti siellä toimisi? Mikä on paikallinen kulttuuri? Se useimmiten vaikuttaa myös suojan ja turvan tarpeisiin. Meidän on myös pohdittava, kuinka pitkäksi ajaksi ihmiset voivat joutua tilapäisoloihin, ja mikä on paikallishallinnon kyky vastata tarpeisiin. Nämä ovat vasta ensimmäisiä selvitettäviä asioita. (Tarkempaa tietoa siitä, miten päätämme avusta, eri kirjoituksessa). Katastrofin uhriksi joutuneet ihmiset voivat myös menettää toimeentulonsa. Lapset voivat menettää koulunkäyntimahdollisuudet. Suoja, tilapäiskoti, voi olla perusta, jolta nämä asiat voidaan rakentaa uudelleen.

Joustava toimintatapamme

Noanga Sahel-tyyppisen telttansa kanssa. Tällaiset rakenteet ovat paikallisille tuttuja ja Burkina Fason ilmastoon sopivia. Ne ovat myös kestävämpiä tilapäisolosuhteisiin joutuneille pitkällä aikavälillä.

Koska ei ole olemassa kaikille sopivaa lähestymistapaa katastrofiin, meidän on oltava joustavia toimitettavan avun valinnassa.

Tätä varten kuuntelemme paikallisia siitä, mitä eniten tarvitaan, ja mukautamme avustustarvikevalintaamme joka kerta.  Asetamme ihmiset ja heidän tarpeensa toimintamme ytimeen. Suuri osa tästä on paikallisten kumppanuuksien rakentamista. Se auttaa meitä ymmärtämään paikallista kokonaisuutta, pääsemään paikallisiin verkostoihin ja tuntemaan paikallisia tarviketoimittajia. Voimme vähentää hiilijalanjälkeämme lähettämällä vähemmän avustustavaroita lentoteitse. Yhteistyö sopimuskumppaneiden kanssa antaa meille mahdollisuuden toimittaa juuri tarvittavaa apua ja juuri silloin, kun sitä tarvitaan.

Kuuntelemalla kärsineitä yhteisöjä ja kumppaneitamme, toimitettavaksi valittava tuki räätälöidään kunkin tilannekuvan mukaan.  Tämä saattaa tarkoittaa telttojen, pressujen, peittojen, hyttysverkkojen, vedensuodattimien ja aurinkokennolamppujen toimittamista. Tämä saattaa myös tarkoittaa ihmisten tukemista käteisen tai kuponkien avulla, jolloin he voivat valita eniten tarvitsemansa tavarat tai maksaa kotinsa korjaukset. Tällainen kunnioittaa heidän toiveitaan ja tukee katastrofista kärsineiden ihmisarvoa. Se auttaa myös käynnistämään paikallista taloutta. Muissa olosuhteissa tilannekuva voi tarkoittaa vuokra-asunnon hankkimista kaupunkialueilta. Voimme myös rakennuttaa kestävämpiä suojakoteja, jos yhteisöt todennäköisesti joutuvat tilapäisolosuhteisiin pitkiksi ajoiksi.

Viimeaikaisten selvitysten mukaan olemme toimittaneet Sahel-tyyppisiä telttoja Burkina Fasossa, ne ovat sopivampia paikallisia vaihtoehtoja vakioteltoillemme.  Mosambikissa teemme yhteistyötä paikallisten sopimuskumppaneiden kanssa kouluttaaksemme ihmisiä tilapäissuojien rakentamiseen. Nämä kestävämmät turvakodit sopivat ihmisille, jotka ovat todennäköisesti tilapäisoloissa yli vuoden. Jemenissä autamme rautaverkkorunkoisten suojien rakentamisessa. Sellaiset ovat paljon tutumpia paikallisille ja sopivat paremmin ankariin ympäristöoloihin kuin teltat. Pakistanissa autamme rakentamaan kestäviä suojia sekä käymälöitä.

Edellä kuvattu joustavuus ei ole aina helppoa.  Kestää jonkin aikaa selvittää ja ymmärtää katastrofin koettelemien ihmisten tarpeet. Tällainen lähestymistapa vaatii kestävää rahoitusta. Mutta mielestämme on tärkeää varmistaa, että annamme oikeaa apua sitä oikeasti tarvitseville.

Olemme menneet Boxista eteenpäin

Avustustarvikepakettimme voivat olla kaiken muotoisia ja -kokoisia – kuten Olena Ukrainassa näyttää. Polkupyöräkuljetus on valinnainen!

ShelterBox perustettiin yli 23 vuotta sitten ja apumme yksityiskohtainen luonne on muuttunut paljon kuluneena aikana.

Tuolloin keskityimme vihreisiin ShelterBoxeihimme.  Pitkän aikaa toimitimme avustustarvikkeemme vain näiden laatikoiden sisällä. Mutta nyttemmin toimitamme ja teemme enemmän kuin laatikollisia, emmekä enää käytä niitä. Syitä tähän kehitykseen on monia.

Osa toimittamistamme tavaroista ei enää mahdu perinteiseen ”Boxiin”.  Kuten telttamme, jotka ovat nyt suurempia, jotta ihmisillä on enemmän tilaa ja yksityisyyttä. Hankimme tuotteita myös paikallisesti, mikä on ympäristön kannalta parempi, se pienentää hiilijalanjälkeämme. Tavanomaisten kuormalavojen käyttö tavaroiden lähettämiseen nopeuttaa toimitusaikoja ja tullitarkastuksia. Näin voimme tavoittaa ihmiset tarpeen määrittelyn jälkeen mahdollisimman nopeasti. Toimiminen ilman erityisiä laatikoita helpottaa myös avustustarvikkeiden varastointia käyttämiimme valmiusvarastoihin lähellä paikkoja, joissa tapahtuu usein katastrofeja. Käytännön, taloudellisten ja ympäristöllisten syiden vuoksi on järkevää siirtyä ”Boxista” eteenpäin.

Rakastamme edelleen ShelterBoxejamme.  Tiedämme, että myös kannattajamme tekevät niin. Mutta johtoajatuksemme ovat aina kaikki toimet, joiden ansiosta yhä useammat ihmiset saisivat suojaa katastrofin jälkeen. Nykyään emme siis rajoita avustustarvikemääräämme ”Boxilliseen”.  ”Boxi” on edelleen olemassa nimessämme, logossamme, perheen avustustarvikearvon kuvaajana. Se on muistutus siitä, kuinka aloitimme, ja edelleen jatkuvasta sitoumuksestamme tarjota hätäsuoja sitä eniten tarvitseville.

Katse tulevaisuuteen

Tiimimme Filippiineillä keskustelee meiltä apua saaneiden kanssa arvioidakseen, kuinka se vastasi heidän tarpeitaan. Tällaiset arvioinnit auttavat meitä suunnittelemaan katastrofitoimia eteenpäin.

Apumme on muuttunut paljon. Koska katastrofit ja konfliktit pakottavat valitettavasti yhä useammat ihmiset pois kodeistaan, odotamme sen muuttuvan edelleen jatkuvasti.

Olemme sitoutuneet työskentelemään tukemiemme yhteisöjen kanssa ja kuuntelemaan heidän tarpeitaan.  Jokaisen katastrofiapuprojektin yhteydessä arvioimme toimemme ja niiden vaikutuksen. Se auttaa meitä selvittämään, mitä teimme hyvin ja missä voisimme olla parempia ensi kerralla. Kaikki, mitä opimme, hyödynnetään tulevissa avustusprojekteissa. Ja koska tukemiemme ihmisten tarpeet voivat muuttua ajan myötä, pyrimme muuttumaan heidän kanssaan. Tämä voi toisinaan olla haastavaa, mutta se on haaste, jonka olemme valmiita kohtaamaan.

Kiitos tuestanne, kun jatkamme elämän perustan luomista.