shelterbox icon

SAMIRA PAKOLAISENA

KUIVUUS ISONA HAASTEENA AFRIKAN SARVESSA

Viime vuosina kuivuus Afrikan sarvessa on vain pahentunut. Vuoden 2023 huhti-, touko- ja kesäkuun kausisateista odotetaan keskimääräistä vähähäisempiä, mikä merkitsisi kuudetta epäonnistunutta sadekautta alueella. Perheet eri puolilla aluetta joutuvat tekemään radikaaleja toimia selviytyäkseen, ja monet jättävät kotinsa etsiäkseen paikkaa missä olisi ruokaa ja vettä.

Vuosi 2023 mukana, kuivuus on vaikuttanut 30 miljoonaan ihmiseen, joista 560 000 on joutunut jättämään kotinsa saadakseen jossain ruokaa, vettä sekä mahdollisuuden eläinten laiduntamiseen. Lähes 10 miljoonaa ihmistä elää kriisissä, hädässä ja katastrofaalisen vakavassa ruoan puutteessa. Kelvollisten elinolojen puute voi sitten aiheuttaa konflikteja ja yhteisöjen välistä väkivaltaa jännitteiden noustessa.

Samira ja hänen kuusi lastaan ovat vain yksi kriisin vuoksi pois kotiseudultaan joutuneista perheistä.

 

“ON VAIKEA TURVATA PERHETTÄ, KUN MINULLA EI OLE MITÄÄN”

Kysyttäessä Samiralta hänen elämästään ennen kuin hänen oli pakko siirtyä pois kotikylästä, hän selvitti:
Meillä oli asiat hyvin. Meillä oli karjaa ja viljelysmaata.”

Epäonnistuneen sadekauden vuoksi Samiran alueella syntyi konflikti, mikä pakotti hänet ja hänen perheensä pakenemaan. Kuvatessaan matkaansa kotimaisten pakolaisten (IDP) leiriin, jossa he nyt ovat, hän sanoi:
”Tien päällä matkatessamme meillä oli haasteita, kuten jano ja nälkä.” Tämä on ensimmäinen kerta, kun jouduin pois kotikylästäni. Sääolosuhteisiin on joskus vaikea sopeutua. On vaikeaa turvata perhettä, kun minulla ei ole mitään.”

Somalian alueelle sopeutuminen ei ole ollut helppoa Samiralle ja hänen lapsilleen.
”Meillä on ollut vaikeuksia tänne saapumisesta lähtien. On joskus ollut vaikeaa sopeutua säähän, ja lapseni sairastelevat.”

 


Samira ja hänen lapsensa väliaikaisen suojansa ulkopuolella

 

APU SHELTERBOXILTA


Kaksi Samiran lasta ja osa perheen saamista tarvikkeista

 ShelterBoxin viidennessä Etiopian-projektissa olemme työskennelleet sopimuskumppanimme IOM:n kanssa tukeaksemme maassa 12.000 kaikkein haavoittuvimpaan asemaan joutunutta ihmistä tarviketoimituksilla.  Tarvikkeita ovat suojapeitteet, köydet, pesualtaat, peitot, makuualustat, hyttysverkot joitakin listattuna. Samira lapsineen on yksi niistä perheistä, joita pystyimme auttamaan.

Yhdessä IOM:n kanssa ShelterBox toimitti Samiralle ja hänen perheelleen sekä hätäsuojatarvikkeita että taloustavaroita. Samira lausui:
”Olen ollut täällä [sisäisten pakolaisten leirillä] viisi- kuusi kuukautta. Olemme saaneet tukea vain IOM:ltä ja ShelterBoxilta.”

“Kun sain tavarat teiltä, minusta tuntui hyvältä. Nyt voimme hakea vettä jerrykannun avulla, ja hyödyntää tarvikkeet mihin tarvitsemme. Sain kaksi muovista pressua, joista saan suojan minulle ja perheelleni ankaria sääolosuhteita vastaan.”

 

KATSE TULEVAISUUTEEN

Tällä hetkellä Samira ansaitsee rahaa keräämällä puuta.
“En tee paljoa, myyn vain puuta, jonka kerään luonnosta.”

Samira päätti haastattelun kertomalla meille tulevaisuuden toiveistaan.
”Toivon saavani/rakentavani pysyvän talon.”

Kuivuus ja nälkä ovat aiheuttaneet kriisin Afrikan sarvessa.

Voimme kertoa lisääkin kriisistä, ja siitä, kuinka ShelterBox siellä auttaa.


Samira väliaikaisen suojakotinsa ulkopuolella