shelterbox icon

ALEU RAUNIOISSA

Eteenpäin Turkin maanjäristysten jälkeisestä traumasta

Helmikuun 6. päivänä 2023 Etelä-Turkkia vavisutti 7,8 magnitudin maanjäristys, ja sitä seurasi toinen 7,5 magnitudin järistys.

Aleu asuu miehensä ja kahden lapsensa (Beste 1v ja Boris 4v) Azurs’in alueella Turkissa. Beste sylissään Aleu istuutui kanssamme jakaakseen kokemuksensa ja maanjäristysten vaikutuksen hänen perheensä elämään.

 

“PELKÄÄMME OLLA SISÄLLÄ”

Ennen maanjäristyksiä Aleun koti oli turvallisuuden ja mukavuuden tyyssija. Nyt he ovat liian peloissaan nukkuakseen sisällä, joten he nukkuvat pienessä retkeilyteltassa talon ulkopuolella.  He neljä mahtuvat hädin tuskin sisään telttaan.

“Seinissä on halkeamia, huonekaluissa vaurioita, perustuksissakin halkeamia. Odotamme, että talomme vahinkojen vakavuus arvioidaan, emme siis vieläkään tiedä kuinka turvallinen talo on. Siihen asti kun tiedämme, pelkäämme olla sisällä.”


Aleu, hänen tyttärensä Beste ja poikansa Boris.

 

“PELKÄSIMME KUOLLAKSEMME”


Aleu, Beste, ja Aleun äiti, joka usein auttaa lasten hoidossa.

 

”Suurin huoleni vanhempana on, että lapsiani ei suojella kunnolla. Kahden ensimmäisen päivän aikana maanjäristysten jälkeen vain pelkäsimme kuollaksemme. Emme saaneet apua. Emme ruokaa. Pelkäsin, että jos minulle tapahtuisi jotain, kuka silloin huolehtisi lapsista?”

”Boris on hyvin peloissaan, ja hänellä on vaikeuksia käydä wc:ssä. Yritän löytää ammattilaisen, joka voisi tukea häntä, mutta se on ollut vaikeaa. Tällä hetkellä lapseni ovat hyvin riippuvaisia minusta. Bestellä on myös vaikeuksia. Vaikka hän ei ymmärrä paljoakaan, hän haluaa aina hellittelyjä ja halauksia. Hän näyttää lähelläni hermostuneemmalta.”

 

MITEN LÖYTÄÄ LOHTUA KATASTROFIN KESKELLÄ

Koska Aleu pelkää nukkua kotoaan, hän viettää suuren osan päivästään ulkona. Hänen perheensä rakastaa puutarhaansa, josta pääasiassa huolehtii Aleun äiti.

Kevään Turkissa lähestyessä perhe etsii lohtua ja mielihyvää viettämällä aikaa puutarhassa. Lähtien sitruunapuusta Aleun äidin vanhoissa juustoastioissa kasvaviin kukkiin asti on helppo havaita, kuinka ylpeä perhe on elinympäristöstään.

Aleun äiti heidän rakkaan sitruunapuunsa alla

 

KUINKA SHELTERBOX AUTTAA?

Vaikka Aleu ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, hän puhuu toivorikkaana.
”Haluan kaupunkini palautuvan entiselleen, ja toivon, että lasteni koulut taas maanjäristysten jälkeen alkavat, ja että lapset saavat hyvän koulutuksen. Toivon pääseväni lopulta muuttamaan takaisin kotiin.”

Toimitamme elintärkeitä suojatarvikkeita maanjäristyksistä kärsineille perheille, sellaisille kuten Aleun perhe.
Yhteistyössä Rotaryn kanssa, olemme tukeneet Aleuta ja hänen perhettään toimittamalla uuden teltan, hygieniapakkauksen, patjan ja huovan.

“Tähän asti olemme nukkuneet pienessä retkiteltassa talon ulkopuolella. Käytämme kotiamme ruoanlaittoon, pyykinpesuun ja muihin päiväaskareisiin. Olemme kiitollisia, että saimme uuden teltan, jossa voimme nukkua yöt mukavasti.”