ShelterBox UK

Keitä me olemme


Joka vuosi sadat ja tuhannet ihmiset ympäri maailmaa menettävät kaiken, kun katastrofi iskee. Ilman omaa syytään ja usein ilman mitään ennakkovaroitusta, he menettävät kotinsa, omaisuutensa ja toimeentulonsa.

ShelterBox on avustusjärjestö, joka hoitaa nopeasti hätäsuojia ja –tarvikkeita näille perheille.

ShelterBoxin toimijat uskovat, että suoja on ihmisen perusoikeus. Hätäsuoja on elintärkeä luonnon katastrofin tai konfliktin keskellä.

Kun ihmiset joutuvat kriisin keskelle, ei ole enää mitään normaalia toimintaa. Hyvä, laadukas suoja voi tuoda normaaliutta kaaoksen keskelle. Siksi me toimitamme tarvikkeita, jotka auttavat perheitä rakentamaan kotejaan uudelleen ja vaikuttamaan heidän omaan tulevaisuuteensa.

Me teemme asiat toisin. Olemme aloittaneet pienenä englantilaisena organisaationa ja kasvaneet kansainväliseksi organisaatioksi, jolla on maajaostoja 18 maassa eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

Me emme toimi kuten muut, vaan olemme kehittäneet oman tapamme toimia. Se johtaa meidät suoraan perheiden luo, jotka tarvitsevat apua.

ShelterBoxin päätoiminnot; hallinto, operaatiokeskus sekä päävarasto ovat Cornwallissa, Englannissa. Voit lukea Englannin pääkonttorin toiminnasta tämän linkin takaa; ShelterBox.org.

 

Valmiustiimin jäseneksi kouluttautuminen


Tarkasti valitut ja koulutetut vapaaehtoiset ShelterBoxin valmiustiimin jäsenet toimittavat ShelterBoxit paikan päälle. Nämä miehet ja naiset, jotka edustavat kaikkia elämänaloja, käyttävät vapaa-aikansa toisten ihmisten auttamiseksi. Heidän intohimonsa, omistautumisensa ja uskonsa antavat toiminnalle mahdollisuuden viedä toivoa lukemattomille hädässä oleville perheille joka vuosi.

Valmiustiimin jäsenenä toiminen on monipuolista työtä ja vaatii monenlaista tietoa ja osaamista sekä psyykkistä että fyysistä kestävyyttä. Valmiustiimin jäseniksi pääsevät huolellisesti valitut henkilöt, jotka ovat suorittaneet ShelterBoxin kattavan 6-vaiheisen koulutusohjelman.

Valmiustiimin jäsenten toivotaan sitoutuvan toimintaan viideksi vuodeksi, minkä aikana he ovat avustustehtävissä kahdesti vuodessa kolme viikkoa kerrallaan.

Meillä Suomessa on Kristjana Ađalgeirsdóttir valmiustiimin jäsenenä. Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä avustustiimiläisenä, seuraa kotisivumme ajankohtaista-palstaa.

 

 

ShelterBoxin historia


ShelterBoxin perusti Tom Henderson, Rotary ja entinen merivoimien pelastussukeltaja. Hän oli huomannut, että useimmissa katastrofeissa apua toimitettiin ruoan ja lääkkeiden muodossa. Suojia kotinsa menettäneille toimitettiin vain vähän tai ei ollenkaan. ShelterBox perustettiin täyttämään tätä tarvetta.

Vuonna 1999 Tom alkoi tutkia tätä ideaa, etsimään tarvikkeita ja vääntämään kättä saadakseen projektin alkuun. Hänen sitkeytensä palkittiin huhtikuussa 2000, jolloin ShelterBoxin toiminta aloitettiin ja Helston-Lizardin rotaryklubi aloitti toiminnan omana millenium-projektinaan. Eivätpä he tienneet tuolloin, että siitä tulisi kansainvälinen rotaryprojekti.

Ensimmäinen 143 boxin toimitus lähetettiin Intiaan Gujaratin maanjäristyksen uhreille tammikuussa 2001. Seuraavien kolmen vuoden aikana projekti kehittyi ja vuoden 2004 loppuun mennessä oli toimitettu liki 2.600 boxia 16 eri katastrofiin.

26.12.2004 Tapaninpäivän tsunamissa ShelterBox kohtasi suurimman haasteensa, mikä muutti koko toiminnan suunnan. Vapaaehtoisia ja lahjoituksia tulvi ja boxeja toimitettiin 10 enemmän kuin kolmena aikaisempana vuotena. Muutaman kuukauden aikana ShelterBoxista tuli merkittävä kansainvälinen avustusjärjestö.

 

ShelterBoxin varainkäyttö


Varojen käytöstä on organisaatiossa kolmen vuoden keskiarvona noin 83 % ohjautunut avustustoimintaan (ShelterBoxit ja muut avustustarvikkeet sekä niitä saattaneiden ja jakaneiden valmiustiimiläisten kulut). Pääorganisaatio on sitoutunut minimoimaan oheiskulut.

Eri maiden paikallisorganisaatioiden kulut vaihtelevat huomattavasti; muutamasta prosentista pariinkymmeneenkin prosenttiin. Suomessa toiminnan vaatima työ on pelkästään vapaaehtoistyötä ja ensimmäisten toimintavuosien rahana maksettavista hallinto- yms. kuluista vastasi ensimmäisinä toimintavuosina Lahti-Wesijärvi rotaryklubi.

ShelterBox Suomen tultua organisaation viralliseksi maajaostoksi toukokuussa 2016 on kaikki lahjoitukset edelleen ohjattu suoraan avustustoimintaan ja jäsenmaksuilla ja yritysten sponsoroinneilla on maksettu kaikki toiminnan hallintokulut.

ShelterBox Suomen selkeä tavoite on jatkossakin pitää hallintokulut lähellä 10 %:n tasoa saaduista lahjoituksista. Eri osallistujatahoja edustava yhdistyksen hallitus pitänee toimintakulut pysyvästi alhaisina. Tätä tasoa edellyttää myös pääorganisaatio paikallisilta toimijoilta.